Geslaagde aftrap jubileumjaar - RKVV Brabantia

Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Geslaagde aftrap jubileumjaar

Dinsdagavond 22 maart 2022. Het Sportcafé aan de Rijstenweg in Strijp stroomt vol met kaderleden en vrijwilligers van onze voetbalvereniging. Voor wat de aanleiding was om op deze avond en op deze datum bij elkaar te komen, moeten we een eeuw terug. Ook op 22 maart. Maar dan in 1922. Toen kwamen er op die bewuste woensdag na de Hoogmis in de St. Trudokerk zes Strijpse jongens bij elkaar en die zes hadden het plan opgevat om een voetbalvereniging op te richten. Dat ging eerst onder de naam Olympia, maar dat werd uiteindelijk RKVV Brabantia. Het kan niemand ontgaan zijn dat onze vereniging dit jaar zijn 100-jarig jubileum viert. Want zo’n bijzondere mijlpaal vier je. En goed ook. Daar gaan jullie allemaal nog het nodige van meekrijgen.

Een goede 150 man/vrouw kregen afgelopen dinsdag daar al het nodige van mee. Want er stond een avond op het programma voor de kaderleden en de vrijwilligers. Rond half acht druppelden de eerste bezoekers binnen. Die vergaapten zich eerst vanaf een afstandje aan de rood/blauwe lichtreclame die sinds kort pontificaal aan de gevel van ons clubhuis is bevestigd en waar zeer duidelijk het ‘100 JAAR’ vermeld wordt.

Het begon voor iedereen met handen schudden en de felicitaties overbrengen naar Het Bestuur die iedereen hartelijk verwelkomde bij binnenkomst. Het was sowieso fijn om weer eens een warme hand te voelen, een glimlach te zien en duidelijke woorden te horen zonder zo’n lichtblauw ding met elastiek voor iemands mond. Een kop koffie en een petitfour stonden de aanwezigen te wachten. Voor wie de Franse taal niet machtig is en het graag bij het Strijps houdt; Een petitfour is een klein gebakje. De overheerlijke tompoesjes met het clublogo gingen er dus in als koek.

De voorzitter nam het woord ten overstaan van alle aanwezigen. Erik Vos heette iedereen nogmaals welkom en begon te vertellen over wat ons te wachten stond deze avond. Erik haalde onder andere aan hoe onze club ontstaan was, vertelde in grote lijnen wat er in de afgelopen eeuw allemaal voorbijgekomen is in het Strijpse en hoe Brabantia de toekomst ingaat. We gaan in ieder geval met een goed en solide georganiseerde en financieel gezonde vereniging de toekomst in. En die vereniging kan niet zonder mensen die zich op allerlei vlakken inzetten voor onze vereniging. Voor hun vereniging. Want voor velen is het een deel van hun leven. Terwijl buiten op het hoofdveld de selectie nog volop aan het trainen was, werd binnen gestart met een flink aantal mensen naar voren te roepen die eens in het zonnetje gezet moesten gaan worden.

De jubilarissen
Dat begon met Henry van Dommelen. Want Henry van Dommelen kreeg naast mooie woorden, ook mooie bloemen en een plaquette uitgereikt omdat hij 25 jaar lid was van d’n Brab. En ook Robin van de Heuvel viel die eer ten beurt. Ook 25 jaar lid van Brabantia. En ook Bas van de Vorst had een prima avond. Die werd ook alle lof toegesproken omdat hij al 40 jaar het rood/blauw een warm hart toedraagt. Erik Vos bouwde het heel mooi op, want er kwamen er nog een aantal die nog veel langer over de drempel stapten bij Brabantia. En waarvan die drempel destijds nog lag aan de Botenlaan. De eerste die naar voren mocht komen was Huub van de Kerkhof. Maar liefst 60 jaar lid! Een onwaarschijnlijk mooie mijlpaal. En ook Huub kreeg in vogelvlucht te horen wat hij allemaal meegemaakt en gepresteerd had in die voorbije 60 jaar. Indrukwekkend.

Indrukwekkend was ook de hommage aan Ben Lucassen. Ben overleed in december 2021 op 85-jarige leeftijd. Maar die zit in het hart en het DNA van alles en iedereen bij Brabantia. Je kon een speld horen vallen toen zijn vrouw Nel naar voren geroepen werd. Erik somde een hele riedel aan anekdotes en herinneringen op aan Ben. Nu komt er een getal dat uniek is in een mensenleven en verenigingsleven. Iets dat een absolute zeldzaamheid is. Ben Lucassen werd lid van Brabantia in 1946. Ben is dus 75 jaar lid geweest van onze voetbalvereniging. Eerst als zeer begenadigd voetballer en later als bestuurder van Brabantia. Hij heeft daarmee alle denkbare onderscheidingen op sportgebied verdiend. Dik verdiend ook. Bij Brabantia Lid van Verdienste en Erelid. Van de KNLTB de Gouden Speld en de Toto/Lotto speld. De Gouden NKS speld en de Oorkonde en Vrijwilligerspenning van de Gemeente Eindhoven. Op deze avond werd dat alles herdacht en nam zijn vrouw Nel een fraaie plaquette in ontvangst waarop het 75-jarig lid zijn van Brabantia stond vermeld. En uiteraard bloemen en vele, vele welgemeende bedankjes. En bijzonder was de anekdote die slechts een paar mensen meekregen in het Sportcafé. Want Ben Lucassen was de leider van het voetbalelftal van Huub van de Kerkhof toen die 60 jaar geleden zijn eerste wedstrijd speelde voor Brabantia. Die anekdote kwam uit de mond van Henk Burgers.

10.jpg 12.jpg 13.jpg
18.jpg 22.jpg  


De Gouden Peer

Van de jubilerende leden ging onze Voorzitter door naar de uitreiking van de Gouden Peer van het jaar 2021. En die werd deze keer toebedeeld aan het echtpaar Hannie en Pieter van de Laar. Hannie is vele zaterdagen toegewijd bezig om het jeugdvoetbal in goede banen te leiden en Pieter doe dat ook, maar dan binnen de lijnen. Die hanteert op zaterdagen en zondagen de fluit als scheidsrechter. Gouden peren zijn dat voor onze vereniging en dat is een Gouden Peer waard. Die kregen ze dan ook uitgereikt.

24.jpg 26.jpg  


Lid van Verdienste

En het illustere rijtje met Leden van Verdienste werd deze avond ook uitgebreid. Wil van Hoof mocht daarvoor als eerste naar voren komen. Die heeft zich op diverse vlakken vanaf 1993 ingezet voor de vereniging. Van jeugdleider tot jeugdtrainer. Van coördinator van het jeugdplan tot een van de drijvende krachten van de activiteitencommissie. Wil heeft zich decennia lang verdienstelijk gemaakt en werd daarvoor beloond.

En ook Frankie Bakermans werd Lid van Verdienste. En ook die heeft een hele geschiedenis achter de rug aan de Rijstenweg. Van trainer van Brabantia -en nog een hele rij andere verenigingen binnen de Gemeente Eindhoven tot aan de Polynesische archipel Tuvalu toe- tot organisator van de Zeskamp en het opzetten van de jeugdopleiding samen met Hennie van der Gouw. En die laatste wordt tot op de dag van vandaag nog van advies voorzien en begeleid door Frank.

En waren het alleen maar mannen die lange tijd lid zijn of waren van de vereniging of zich verdienstelijk maakte of maken en die daarvoor beloond en bedankt werden op deze avond? Nee. Want ook Brabantia kan terugvallen op een hele schare vrouwen die op en naast het veld een zeer gewaardeerd steentje bijdragen aan onze vereniging. Jannie Hoppenbrouwers is er daar eentje van. Want ook Hannie kreeg het speldje Lid van Verdienste opgespeld door de Voorzitter. Jannie heeft zich 20 jaar verdienstelijk gemaakt als notuliste van het bestuur en later als bestuurslid. En ook is Hannie een gewaardeerde kracht bij de Activiteitencommissie.

Erik Vos had er een klein uur babbelen, bloemen, plaquettes en schouderklopjes uitdelen en speldjes opprikken opzitten en toen hij zelf aan de beurt was. Want ook Erik kreeg alle lofbetuigingen en bijbehorende versierselen uitgereikt als kersvers Lid van Verdienste. Een letterlijk en figuurlijke imposante voorzitter hebben wij. Die begon zijn voetballende carrière dan weliswaar bij VV Tongelre, net als Frankie Bakermans trouwens, maar toont zijn bestuurlijke kwaliteiten sinds 2016 vol inzet en kunde aan de Rijstenweg. En daarvoor werd hij onderscheiden met de speld van Lid van Verdienste.

28.jpg 34.jpg 38.jpg
42.jpg 43.jpg 44a.jpg


Aftrap jubileumjaar

De handen konden van het vele klappen even een half uur tot rust komen en ook de kelen konden gesmeerd worden alvorens de avond verder ging en Maikel Zwegers het woord nam. Maikel is de projectleider van ‘100 jaar Brabantia’ en is met een heel team aan vrijwilligers bezig om het 100 jarig bestaan van onze voetbalvereniging het nodige cachet te geven. Dat begon al met die verlichting op het clubhuis. Maar er komen jubileumvlaggen aan, die op alle beschikbare masten op en rond het sportpark in top gehesen gaan worden en er is een prachtig jubileumlogo ontworpen.  En als we Maikel mogen geloven kunnen de Brabantianen zich de komende maanden de borst natmaken. Want dit bijzondere jubileum gaat niet zonder de nodige festiviteiten aan de leden en vrienden van d’n Brab voorbij. Dat begint serieuze vormen aan te nemen vanaf 20 mei. Dan start het jubileumweekend en dat zal Strijp op haar grondvesten doen schudden. Hou daarom dan ook de website en de social-media kanalen in de gaten voor het volledige programma. En zorg dat je erbij bent en niets mist. We kunnen het Maikel niet kwalijk nemen, maar er werd even raar opgekeken toen hij bekend maakte dat o.a. de Creators FC een potje komen voetballen aan de Rijstenweg. Toen de ‘Creators’ door Maikel werden omschreven als een elftal dat bestaat uit ‘influencers’ zag je links en rechts toch even wat wenkbrauwen lichtelijk gefronst worden. Maar we hebben er alle vertrouwen in dat Maikel en zijn team weten wat ze in huis halen op ons sportpark. Tot slot bood Maikel namens de gehele crew van de jubileumcommissie  ‘Brabantia 100 jaar’ de voorzitter van onze vereniging ook een plaquette aan vanwege het heuglijke feit. Die nam deze dankbaar in ontvangst.

47.jpg 52.jpg 53.jpg


D'n Eeuwige Brab

Over in huis halen gesproken. In het clubhuis van onze al een eeuw bestaande voetbalclub is nu ook speciaal gerstenat te koop dat naar alle waarschijnlijkheid rijkelijk zal gaan vloeien dit eeuwfeest. Want D’n Eeuwige Brab werd trots gepresenteerd. Als een duveltje uit een doosje. Het flesje ziet er ook uit als dat van een Duveltje. Vol trots werd ook de totstandkoming van ons eigen Brabantia bier uit de doeken gedaan. Met op de schermen een video met Björn van der Doelen die dat speciale brouwsel proeft en er zijn goedkeuring aan geeft. Björn is na zijn voetbalcarrière op de Frederiklaan een geheel andere weg ingeslagen. Een flinke haardos en flinke baard rijker heeft hij inmiddels een paar ledematen die goed in de inkt zitten. Maar het is unne mooie mens. Opgewekt, open en eerlijk, humor en karakter. En karakter heeft dat bier met de prachtige naam D’n Eeuwige Brab. Daar heeft Johan van Dommelen voor gezorgd. Die brouwde vol overgave, toewijding en liefde een blond bier met karakter. Mout, hop, gist en suiker. Het zit allemaal in een prachtig flesje met een prachtig etiket in onze clubkleuren. En Johan zelf vond het prachtig en een enorme eer om dat voor de jubilerende Brab te hebben mogen doen. En je kunt dat flesje aan de mond zetten als je de blauwe of de rode dop verwijderd hebt, maar dat bier komt het beste tot zijn recht als je het bijpassende bierglas erbij hebt. En ook dat is een kunstwerkje. Met een stevige en solide voet en met de naam en de logo’s erop vermeld. Een echt hebbedingetje. Dat bier én dat glas. Het is te koop in ons Sportcafé.

55.jpg 56.jpg Biertje-Dn-Eeuwige-Brab-220326.jpg


We feliciteren alle mensen die om een goede reden deze avond extra in het zonnetje gezet werden voor hun inzet en betrokkenheid bij ons Brabantia.  We bedanken iedereen voor hun aanwezigheid. En we bedanken zeker ook de organisatoren van deze avond voor onder andere de prima verzorging van de inwendige mens. Want ook dat was meer dan prima verzorgd allemaal. Het was gewoon fijn om elkaar weer te treffen, om elkaar weer te spreken, om met elkaar weer trots op ons clubke te kunnen zijn en om met elkaar te laten zien en te laten blijken dat er waardering en respect is voor de mensen die zich inzetten voor D’n Brab. Dat was 100 jaar geleden al zo en dat zal nooit en te nimmer veranderen. Het Viva viva Brabantia schalde alweer over ons sportpark. Het was een in alle opzichten hele mooie dinsdagavond.

Tekst: Wilko Haus
Fotografie: Henk van Gameren

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!